Sağlık profesyonelleri için »

Üye Girişi

Parolamı Unuttum?

Üye değil misiniz? Hemen Kayıt Olun.

Web TV

Hemanjiyom Nedir?

Hemanjiyomlar bebeklik çağının en sık görülen iyi huylu damarsal tümörleri olup damarların endotel denilen iç çeper hücrelerinde hızlı hücre çoğalması tipik özellikleridir. Hemanjiyomlar bebeklerin %4-5 kadarında görülür.

Kız bebeklerde, prematüre doğanlarda, doğum ağırlığı 1500 gramın altında olanlarda ve beyaz ırkta daha sık görülürler. Hemanjiyomların çoğu kalıtsal değildir. Hemanjiyomlar kanser değildir, hiçbir dönemde kansere dönüşme tehlikesi söz konusu değildir.

Hemanjiyomlar en sık ciltte olmak üzere, ağız çevresi ve içinde, genital gölgelerde, anüs çevresinde ve daha nadir olarak iç organlarda görülebilirler. Özellikle baş ve boyun bölgesinde daha fazla görülürler.

Yerleşimine göre yüzeyel, derin veya bileşik olarak tanımlanırlar. Hemanjiyomların yarıdan fazlası genellikle deriden kabarık parlak kırmızı renkte olup yüzeyel hemanjiyomlar olarak isimlendirilir ve olgun halinde çileğe benzetilir. Yüzeyel hemanjiyomlara kapiller (kılcal) hemanjiyom, çilek hemanjiyom gibi isimler de verilir, ancak kabul gören tanımlama yüzeyel hemanjiyomdur.

Ciltaltında derinde yerleşik hemanjiyomlara kavernöz hemanjiyom denilse de derin hemanjiyom daha doğru tanımlamadır. Bunlarda üzerlerini kaplayan deri genellikle normal görünse de yüzeye yakınlaştıkça mavimsi bir renk görülebilir.

Bazen hem yüzeyel hem de derin bileşenler birlikte bulunabilir ve bileşik hemanjiyomlar olarak isimlendirilir.

Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan YALÇIN